Par piena produktiem
Piena produkti – vājpiena biezpiens, īstie sieri (nevis “ķīmijas laboratorijas” ) ar pazeminātu tauku saturu (aptuveni +/- līdz 15 % tauku 100 gr, piemēram, „Jāņu” siers, „Tējas” siers, siers „Kleo”, siers „Mozzarella” u.tml.) ir labs olbaltumvielu avots. Runājot par treknākiem sieriem, piemēram, “Parmezāna” siers uzskatāms par vienu no koncentrētākajiem kalcija avotiem siera produktu kategorijā, taču tas ir arī pietiekami trekns siers, tāpēc jebkurā gadījumā ir būtiski atcerēties – jo treknāku sieru mēs izvēlamies savā uzturā, jo mazāku daudzumu varam atļauties to apēst.
Turklāt priekšroku vēlams dot mazāk sāļiem sieriem. Tāpat uzturā ir iekļaujami ne trekni, jo tie satur piesātinātās (neveselīgās) taukskābes, pārējie piena un skābpiena produkti, tostarp jogurts bez piedevām, ko lieliski var izmantot kā krējuma aizstājēju, kefīrs un piens (piens, starp citu, satur vienkāršos cukurus, tāpēc to jālieto saprātīgi) līdz 2 % tauku 100g, paniņas, vājpiens. Jāpiemin, ka cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem priekšroku vēlams dot skābpiena produktiem – tie organismā sagremojas un uzsūcas vieglāk, salīdzinot ar saldpiena produktiem, jo pienskābes ietekmē raudzēšanas procesā piena olbaltumvielas sarec, kas vēlāk fermentu ietekmē daļēji jau tiek sašķeltas vēl pirms nonāk mūsu gremošanas sistēmā. Turklāt šādos produktos līdz ar to samazinās arī piena cukura (laktozes) daudzums, jo fermentu ietekmē laktoze pārrūgst, veidojot pienskābi, kas izraisa piena skābšanu. Piena produktu kategorijas produkti ir pilnvērtīgo olbaltumvielu avots, kas satur visas cilvēka organismam nepieciešamās aminoskābes.
Paldies Artai Zaņukai par lielisko informāciju!
Paldies par rakstu. Es vēl tik labi nepārzinu produktu sastāvu, bet veikalu plauktos pamanīju daudz sierus ar pazeminātu tauku saturu – dzintara kausētais siers(7%), philadelphia light(12%), utt. kas ir tas, kam jāpievērš uzmanība sastāvā. vai variet nosaukt tos sierus ar zemu tauku saturu, kurus atzīstat par labu esam?
paldies
Es pati piena produktus nelietoju, bet labi ir šie: Siera nama 10% siers, Smiltenes Krievijas 30% siers, vēl Diplomāts – tas no “normālajiem” sieriem. No ķimeņu Lazdonas ķimeņu siers, Rankas Jāņu siers, Valmieras ķimeņu siers.
Prizmā ir divi tīri ēdami-viens kaut kāds ar vārdu Fitness nosaukumā, otrs rīvēts ap 15%/
Jūs nelietojat nekādus piena produktus? pat ne biezpienu? Vai tas ir pēc asinsgrupu principa.
Jā, gan nelietoju.Pēc tiem diskomforts vēderā.Kā arī pakāpeniski pieaug svars un tauku %…Sakrīt ar manu asingrupu.
Ar ko jūs aizstājat piena produktus? Pati zinu, ka man ir laktozes nepanesamība. Skatoties visus sojas jogurtus un dzērienus tur tomēr ir daudz ogh. Šobrīd cenšos ēst tādus piena produktus, kur ir pēc iespējas maz ogh (vājpiena biezpiens, grieķu jogurts, piena spēks, quark), kas nozīmē būtībā zemu laktozes īpatsvaru.
Ar to arī aizstāju – ar rīsu, sojas pienu.Kafiju dzeru saputojot proteīnu ar aukstu ūdeni. Bet visumā jau ļoti maz sanāk. lietot piena produktus. Un pa reizei tomēr atļaujos tos pašus produktus, kurus minējāt Jūs.Patīk Quarka, ar 0,2% Tagad “Baltajam” ir iznācis labs dabīgais jogurts bez piedevām: http://www.baltais.lv/lv/jogurti/266
es tikai to “Balto” bez piedevām nekur nevaru atrast, bija degustācijas ar viņu, bet diemžēl no veikaliem, kuros meklēju uzgājusi neesmu
es arī meklēju-pagaidām neesmu atradusi un ceru,ka drīz tas būs visos veikalos:)
Vai pirms gulēt iešanas ieteicam ēst vājpiena biezpienu 0.1% ~100gramus. 100 gramos 16OB, 4,4OH , 0.1T.. Un cik vispār tāds vājpiena biezpiens 0,1% ir labs uzturā ?Ko varbūt labāk ēst vakarā 2-3h pirms gulētiešanas?
Biezpiens vakarā ir laba izvēle.Es tikai nezinu, kas tas par biezpienu, kurā 3,3 gr OH? Es pērku 0.5% vājpiena biezpienu , kur 100 gramos ir 18gr OB, 0,6gr OH, un 0,05gr tauku.
Es tādu pērku top! veikalā ,skaitās Igauņu vājpiena biezpiens..ļoti garšīgs..
Bet nav tas labākais….
kapēc?Kuru tad jūs ieteiktu?
Kapēc?Kuru Jūs ieteiktu?
Mūsu pašu Latvijas.Vājpiena 0,5%.
Vai kazas , aitas un citos treknajos sietos kur T ir ~32 un ~24 OB un 0 OH ir vērtīgi? Vai tie tauki ir labie? Vai sliktie un labāk neēst tādus sierus?
Piena produktu tauki nav pieskaitāmi pie “labajiem, vērtīgajiem”….:) “Labie” ir treknas zivis, rieksti, avokado.
Sveika!
Gribeeju jautaat!:)
Peec kaada principa vsp ir jaizveelaas produkti veikalos!
1.Kas ir taas svarigaakaas lietas,kas jaskataas uz etiketeem?(vai vsp ir jaskatas)
Agraak skatijos …piemeeram maizei..1354kcal njeemu mazaako 1289kcal uz 100gr.
2.kcal vai saturs ir svarigaks(sals,tauki,OH,OBV)
3.Cik % nevar parsniegt izveletais produkts??(cik saprotu sieriem ne vairaak,kaa 15% tauku)
4.Vai tauki arii ir taa galvenaa lieta ko skatiities??
Ieeju bodee un nejeedzu,kam pieveerst uzmaniibu.
Sodien iegaju bode,stav biezpiens(tu noradiji Alma 0,1%)
kkads Lt briinums “majas siers ar krejumu light” tauku saturs 0.3gr uz 100
Tadu var est vai nee?
Pamatu pamats ir kcal daudzums produktā.Bet iedziļinoties katrā produktā: vair;ak OB, mazāk OH un tauku.
Sieri vēlami līdz 20% tauku.Krējumu vispār neiesaku-pat 12-15%. Tā vietā izvēle būs par labu Grieķu jogurtam.
Līdz ar to atkrīt gatavie produkti “Mājas sieri ar krējumu light”…Ja, nu ārkārtas situācijā..
Paldies Jums, ka atrodat laiku, prieksh mums – gribeet zinosajiem:)
Taa jau domaaju,ka pamatu pamatos ir kcal.
bet tam majas sieram ir 87kcal uz 100gr.vai tad tas nav maz??!
Un tauki tajaa 0.3gr.
Nu, navjau daudz:) Bet es laikam tāds konservatīvs cilvēciņš….NU, netīk man tie gatavie produkti….Labāk nopērc vājpiena biezpienu, dabīhgo jogurtu un sajauc…..:)
Tas jau ir cits staasts:)
Paldies