Piena produkti – vājpiena biezpiens, īstie sieri (nevis “ķīmijas laboratorijas” ) ar  pazeminātu tauku saturu (aptuveni +/- līdz 15 % tauku 100 gr, piemēram, „Jāņu” siers, „Tējas” siers, siers „Kleo”, siers „Mozzarella” u.tml.) ir labs olbaltumvielu avots. Runājot par treknākiem sieriem, piemēram, “Parmezāna” siers uzskatāms par vienu no koncentrētākajiem kalcija avotiem siera produktu kategorijā, taču tas ir arī pietiekami trekns siers, tāpēc jebkurā gadījumā ir būtiski atcerēties – jo treknāku sieru mēs izvēlamies savā uzturā, jo mazāku daudzumu varam atļauties to apēst.
Turklāt priekšroku vēlams dot mazāk sāļiem sieriem. Tāpat uzturā ir iekļaujami ne trekni, jo tie satur piesātinātās (neveselīgās) taukskābes, pārējie piena un skābpiena produkti, tostarp jogurts bez piedevām, ko lieliski var izmantot kā krējuma aizstājēju, kefīrs un piens (piens, starp citu, satur vienkāršos cukurus, tāpēc to jālieto saprātīgi) līdz 2 % tauku 100g, paniņas, vājpiens. Jāpiemin, ka cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem priekšroku vēlams dot skābpiena produktiem – tie organismā sagremojas un uzsūcas vieglāk, salīdzinot ar saldpiena produktiem, jo pienskābes ietekmē raudzēšanas procesā piena olbaltumvielas sarec, kas vēlāk fermentu ietekmē daļēji jau tiek sašķeltas vēl pirms nonāk mūsu gremošanas sistēmā. Turklāt šādos produktos līdz ar to samazinās arī piena cukura (laktozes) daudzums, jo fermentu ietekmē laktoze pārrūgst, veidojot pienskābi, kas izraisa piena skābšanu. Piena produktu kategorijas produkti ir pilnvērtīgo olbaltumvielu avots, kas satur visas cilvēka organismam nepieciešamās aminoskābes.

Paldies Artai Zaņukai par lielisko informāciju!