Kāpēc jāizvēlas pilngraudu produkti?
Pilngraudu produktiem ir būtiska loma diētās, kuru mērķis ir stiprināt sirdi un novērst vēža veidošanos. Pilngraudu produkti ir bagāti ar šķiedrvielām, kā arī daudzām citām vērtīgām pārtikas vielām.
Attīrītiem graudiem trūkst kliju un asnu dīgļu, tāpēc šie graudi ir zaudējuši lielāko daļu no savām šķiedrvielām un barības vielām. Lai gan smalkie milti var būt bagātināti ar dažiem vitamīniem, minerāliem un dažkārt arī ar šķiedrvielām, ne visas barības vielas ir iespējams aizstāt.Kāda ir pilngraudu produktu nozīme? Nesen veiktā pētījumā pierādīts, ka sievietēm, kas pārtikā lietoja pilngraudu produktus, nevis attīrītos graudus, risks saslimt ar infarktu samazinājās par 30 procentiem. Turklāt šķiedrvielas palīdz novērst taisnās zarnas vēža veidošanos, un pilngraudi palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un ir noderīgi 2.tipa diabēta profilaksei.
Pērkot maizi, brokastu pārslas un makaronus, lasi paskaidrojumus uz iesaiņojuma etiķetēm. Iegādājoties kviešu produktus, pārliecinies, vai tie ir pilngraudu. Auzas vienmēr ir pilngraudu, neatkarīgi no tā, vai tās tiek pārdotas kā tradicionālās auzu pārslas, ātri pagatavojamās, smalki, vai rupji samaltas.
Savukārt no auzu miltiem cepta maize ir pavisam cita lieta. Auzu miltu galvenā sastāvdaļa parasti ir smalkie kviešu milti, bet auzu šajos miltos ir tik maz, ka ar tām nepietiek, lai uzņemtu nepieciešamo kliju un šķiedrvielu daudzumu.
Arī brūnie un savvaļas rīsi ir pilngraudu produkti, bet baltie rīsi ir attīrīti. Neļauj sevi apmānīt tādiem vārdiem kā bagātināts, nebalināts, bromēts, malts akmens dzirnavās, granulēts, 100 procenti kviešu, rudzu, daudzgraudu, septiņgraudu, semolina vai organisks.
Šādos produktos graudu var būt maz, vai arī to var nebūt vispār. Lai pārliecinātos, vai produkts satur pilngraudus, izlasi paskaidrojumus uz iesaiņojuma etiķetes. Ja kā pirmā sastāvdaļa minēti pilngraudu milti, auzas, brūnie rīsi vai pilngraudu rudzu milti, tad tas ir tas, kas tev vajadzīgs.
Lai dažādotu savu ēdienkarti, iekļauj tajā arī miežus, kas ir bagātīgs antioksidantu un holesterīna saturu mazinošu šķiedrvielu avots. Vienā krūzē vārītu miežu ir 5,9 grami šķiedrvielu. Savukārt bulgurā – tvaicētos, izžāvētos un sasmalcinātos kviešu graudu kodolos – ir E vitamīns un citi antioksidanti. Bulguram ir arī zems glikēmiskais indekss, tas nozīmē, ka šis produkts palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs, turklāt tajā ir divreiz vairāk šķiedrvielu nekā tādā pašā daudzumā auzu miltu.
Pilngraudu kviešu kuskusā un makaronos ir trīs līdz trīsarpus reižu vairāk šķiedrvielu nekā tādos pašos produktos, kas gatavoti no smalkajiem miltiem. Brūnajos rīsos ir desmit reižu vairāk šķiedrvielu nekā baltajos rīsos, turklāt tie ir bagāti ar kompleksajiem ogļhidrātiem un B vitamīnu. Savukārt graudaugā kvinoa (quinoa), kura garša atgādina riekstus, ir daudz proteīnu, lizīna (aminoskābe, kas palīdz organisma audiem augt un atjaunoties) un asinībrūnie rīsim nepieciešamās dzelzs. Tā kā šajā produktā ir tik daudz vērtīgu barības vielu, tas bieži vien tiek dēvēts par nākotnes supergraudaugu.
Sveika!Paldies Ineta par informāciju,lai Tev jaukas brīvdienas!
Mīļš paldies!!! Arī Tev jaukas un saulainas brīvdienas!:)))
Vēlējos pajautāt kādu pilngraudu maizi Jūs pērkat, veikalos nav tik viegli tādu atrast.
Nav jau tik grūti:
https://www.google.lv/search?q=pilngraudu+maize&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=vxttU6S6Gq-RywP_34HYBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#facrc=_&imgdii=_&imgrc=NbyAHXlKaSekzM%253A%3BVKXp2_3sY_UiZM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.edunsporto.lv%252Fwp-content%252Fuploads%252F2014%252F04%252Fpilngraudumaisina_12_un_400.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.edunsporto.lv%252F%3B600%3B429
https://www.google.lv/search?q=pilngraudu+maize&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=vxttU6S6Gq-RywP_34HYBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#facrc=_&imgdii=_&imgrc=NyguIhBZGC8QfM%253A%3BLo7qXd_1p0-9aM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.produkti.lv%252Fimages%252Fimages%252Fprodukti%252Fs%252Fmaize-fazer-pilngraudu-rudzu-sagriezta-250.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.produkti.lv%252Fmaize-fazer-pilngraudu-rudzu-sagriezta-250.html%3B240%3B240
Fazer Dzīvā Šķiedrvielu 250g – vai šajā maizītē ir arī kaut kas labs? Esam pārgājuši no parastās baltmaizes uz šo… bet līdz pilngraudu vēl neesam tikuši.
Jā, protamsšī ir laba: es gan ēdu ļooooti reti maizi,bet,ja ēdu, tad tikai rudzu miltu maizīti, un pilngraudu. Jāskatās sastāvs: citreiz nosaukums ir “Rudzu pilngraudu”, bet,ja paskatās., tad 80% milti ir tik un tā kviešu.Bet, protams, arī kviešu pilngraudu ir laba.Lai milti ir rupja maluma.
paldies
Labdien, Ineta!
Man ir jautājums…pavisam ārpus šī raksta, bet tomēr…
Jau vairākus mēnešus apmeklēju aerobiku, kaut ko padaru mājās, šat un tad paskrienu, kā arī esmu sākusi ēst veselīgi, arī Jūsu receptes izmēģinu. Aktīvi sekoju Jūsu mājas lapai.
Jaut”ajums ir šāds – ko darīt reizēs, kad, piemēram, ir ballītes, dzimšanas dienas vai draugu pasēdēšanas ar visādām garšīgām lietām, bet, kuras vairs uzturā nelietoju, jo esmu zaudējusi arī 10 kg un atpakaļ tos vairs negribu. Kafejnīcā neko nepasūtīt un sēdēt pie tukša galda, īsti labi neizskatās, vai arī apkārtējie sāk veltīt interesantus acu skatienus
Saprotu, ka tas ir katra paša ziņā, bet ko Jūs ieteiktu vai arī kā Jūs rīkojaties, kad esat vietās ārpus mājām, kur ēdieni sastāv no “nelabajiem” produktiem – eļļa, milti, majonēzes, saldie krējumi utt.
Paldies.
Ir dazādi varianti: ja es ZINU,ka man būs tāds “neveselīgais tusiņš”, es jau laicīgi ” ieekonomēju” kcal. Tad, pasākumā es atļaujos apēst vairāk, un tajā var ietilpt arī kaut kas no jau ikdienā nelietojamā ēdiena.Otrs, variants, ja pasākums ir pēkšņi un es neesmu ekonomējusi: lai neapvainotu saimnieci/-u es uzlieku uz šķīvja kaut ko, ko var atrast pēc iespējās mazāk “kaitīgu” sev un ap to “knakstos”.Trešais variants: ja atkal ir sanācis neplānots tāds pasākums: atļaujos, normas robežās, bet tad nākamajās dienās izlīdzinu kcal līdzsvaru. Nebūs, jau īpaši smuki, ja sēdēsi rokas klēpī salikusi un skatīsies griestos: es teiktu tā, ka izeju tomēr gandrīz vienmēr var atrast un šobrīd jau pa lielam katrā tādā saviesīgā pasākumā var atrast uz galda gan dārzeņus, gan augļus.Es ar visu savu “diētu eju ciemos”, dodos piknika izbraucienos (ņemu līdzi savu lieso šašliku) un atpūšos ar draugiem.Vienīgi, jā: mani draugi un tuvinieki zina, ko es ēdu un, ko neēdu un vienmēr padomā arī par mani:)
Paldies
Varinats “ar savu šāšliku” ar tiek jau realizēts.
Jā mājas ballītes, piknikos ir vieglāk, parasti sataisu arī ko liesāku priekš sevis, grutāk ir, ja esi kādā kajenīcā vai sušī restorānā un arī “pēkšņi”, jo visem salātiem kaut arī sastāvdaļas ir labas, klāt ir tās treknās mērces utt.
Padoms par kcal ekonomēšanu noderēs.
Labdien,
kāds ir jūsu viedoklis par rīsu nūdelēm? Ir labas, atzīstat?
Cik svaigā,,nevarītā veidā gramus vajadzētu vārīt normāli priekš pusdienām?
p.s. darbā ēdienu sanāk sildīt mikroviļņu krāsnī, kādas ir Jūsu domas par to?.. labāk ēst augstu vai tomēr sildīt?
Rīsu nūdelēm nav ne vainas. Cik daudz? To es Jums nevaru pateikt.:) Viss atkarīgs no Jūsu mērķiem, no tā, cik kcal un kādas dienā Jums jāuzņem. 50-100 gr sausā veidā ir ok. Par ēdienu – ja variet to ēst nesildītu, tad ēdiet nesildītu (organisms tērēs vairāk kcal pārstrādājot aukstu ēdienu:) , ja tāds negaršo, variet arī sildīt.Viedokļi par mikroviļņu krāsni ir ļoti atšķirīgi.Manējais – neitrāls.Ja varu iztikt, cenšos iztikt bez.Ja vajag tajā mirklī-lietoju.
Parasti pērku Ķelmēnu Rankas rudzu rupjā maize, kuras sastāvā ir rudzu Rupjie milti – vai tie arī skaitās pilngraudu?
un arī Lāču burkānmaizē, kuras sastāvā ir rudzu skrotētie milti – vai šie ir ok?
Vienmēr domāju, ka tieši no kviešu miltiem un rauga vajag vairīties, pērkot maizi…. Esmu apjukusi!
Arī kviešu milti var būt pilngraudu. Rudzu rupjie, visi rupja maluma milti būs ok.Skrotētie būs tie paši pilngraudu:)
Sveiki atkal!
Es tagad ikdienā esmu aizvietojusi krējumu ar bezpiedevu jogurtu (Grieķu jogurtu no Baltais) varbūt ir kāds labāks bezpiedevu jogurts? Jeb šie visi ir vienādi?
Un otrs, maizīte mūsmājās tagad ir rupjmaize un Fazer Dzīvā Sēklu maize. Vai šī maizīte ir laba? Rakstīt ka šajai maizītei ir : 100g satur: enerģētiskā vērtība 1477,6kJ / 350,7kcal. Kura ir labākā no ”Dīvajām maizēm”? Fazer Dzīvā Šķiedrvielu maize pēc etiķetes šķiet mazliet jaukāka: 100g satur: enerģētiskā vērtība 1042kJ / 246kcal, arī pārējais atšķiras, kā kurai – vairāk, mazāk olbaltumvielas u.t.t. Ko jūs sakat? Kura maizīte ikdienas lietošanai ir draudzīgāka ķermenim?
Ir vien ieradums, es šo mazīti uzkarsēju uz pannas, lai paliek mazliet kraukšķig virsiņa, vai tā ir labi? Savādāk man šī maizīte neliekas tik baudāma, bet šādi pacepta ir ļoti baudāma. Izmantoju dažas piles eļļu.
Es pati pagaidām neesmu atradusi labāku variantu bezpiedevu jogurtam, kā Jūsu minēto. Visos pārējos nav tik augsts olbaltumvielu saturs.
Par maizi man grūti teikt, kura labāka, jo pati to nelietoju uzturā. Bet labas būs visas rudzu, kviešu pilngraudu, ar sēkliņām, bez e-piedevām. Laba ir Ķelmēnu maize- to es pērku,kad mājās gaidāmi ciemiņi:)
Nedomāju,ka būtu kaut kas slikts arī attiecībā uz to, ka maizīti apgrauzdējiet-ja Jums tā garšo labāk, kāpēc ne?:)
Labdien! man jautaajums kopumaa par eeshanas rezhiimu,ja straadaaju fizisku darbu nakts mainjaas! PALDIES par visu noderiigo informaaciju,ko sniedzat!!1
Jums būtu jāsadala savas diennakts kalorijas attiecīgi dienas režīmam. Vismaz 7h jāvelta miegam, kuru laikā, m;ēs protams neēdam. Man grūti komentēt, jo nezinu neko par Jūsu darbu. Bet varu ieteikt: diennakti izkārtot tā, lai būtu vismaz 4-5 ēdienreizes, kurās attiecīgi arī uzņemiet nepieciešamās kcal.