Medus torte Ziemassvētku vakaram. Ar maigu mango, atsvaidzinošu upeņu un saldi sāļo karameles pildījumu. Mazliet sanāca kļūmīte ar biskvītiem, bet tas tomēr nemaina faktu, ka torte izdevās bezgala garda!
Sastāvdaļas
Mīkla – biskvītiem
~ 700-800 g milti
200 g sviests
250 g medus
250 g cukurs
4  lielas olas (L)
1 1/2 tējk.soda (9 g)
20 g piparkūku garšviela (to pieliku, lai vairotu Zsvētku garšas)
Sāls šķipsniņa
Krēmam (1416 g )
500 g krēmsiers Mascarpone “Formagia”
400 krēmsiers Philadelphia light
250 g svaigais siers Ricotta Lago Maggiore (6%)
250 g kulinārijas biezpiens “Baltais”
16 g vaniļas cukurs (1 paciņa dr. Outher) vai vaniļas ekstrakts
Dekorēšanai: ogas
Upeņu džemam (300 g)
400 g upenes
15 g kukurūzas ciete
150 g ūdens
Saldinātājs pēc izvēles
Mango džemam (300 g)
1 liels vai 2 mazi mango (400 g svars jau nomizotam)
12 kukurūzas ciete
150 g ūdens
Saldinātājs
Sāļā karamele (200 g)
Izmantota 200 g. Gatavo pēc šīs receptes:  https://www.edunsporto.lv/?p=21857
45 g sāļie zemesrieksti grauzdēti medū
Pagatavošana
Pirms biskvītu cepšanas laicīgi sagatavoju pildījumu: abus augļu džemus un sāļo karameli.
1. Upeņu džems: upenes liek katliņā, pievieno saldinātāju pēc savas izvēles, nedaudz ūdeni ( ~ 80 g) un vāra līdz ogas kļūst mīkstas. Pievieno kukurūzas cieti, kas sajaukta ar ūdeni (~70 g). Karsējot maisa, līdz masa sabiezē. Noliek malā atdzist.
2.  Mango džems: mango nomizo, sagriež mazos gabaliņos un liek katliņā, pievieno ūdeni un vāra līdz tas kļūst mīksts. Sablendē. Pievieno cieti, kas sajaukta ar ūdeni. Karsējot maisa, līdz masa sabiezē. Noliek malā atdzist.
Gatavo biskvītus (1150 g netto svars biskvītiem) 
3. Traukā, kuru var likt ūdens peldē liek olas, cukuru un sāls šķipsniņu un sakuļ ar konditorejas slotiņu.2. Pievieno medu ar sviestu  un liek trauku karsta ūdens peldē. Ūdens nedrīkst pieskarties traukam ar produktiem. Karsē, līdz masa kļuvusi viendabīga.
4. Pievieno sodu, maisa- masa sāk putoties un no šī mirkļa masu liek katliņā uz nelielas uguns vāra 12-15 minūtes, līdz tā kļūst gaišā karameles krāsā.
5. Noņem un pamazām pievieno izsijātus miltus: sākumā iemaisot turpat traukā, pēc tam, kad to jau var savākt “pikucī”, liek uz galda virsmas un pievieno pārējos miltus. Mīklai jābūt viendabīgai, gludai, mīkstai un  tā nelīp pie rokām. Mīklu pārkļāj ar trauku un atstāj uz minūtēm 15-20 atdzist.
6. Mīklu sadala  4 vienādās daļās, izrullē uzreiz uz cepamā papīra/ vai silikona paklājiņa, izgriež vēlamo formu un liek līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 5-7 minūtes. Tādā veidā izcep visus biskvītus. Atlikumus izcepu cepumos.
Pagatavo balto krēmu: liek traukā visas krēma sastāvdaļas, vaniļas cukuru, saldinātāju un saputo.
GATAVO TORTI
6. Liek balto krēmu konditorejas maisiņā ar gludu vai robotu uzgali, kāds labāk patīk, un uz viena no atdzesētajiem izceptajiem apļiem citu pie citas gar ār,malu un iekšpusi uzspiež krēma podziņas. Pa vidu atstāj atstarpes, kuras piepilda ar mango  džemu.
7. Virsū liek otru apli un tāpat gar malām noklāj ar krēma podziņām, pa starpām liekot sāļo karameli. Pa virsu medū grauzdētus zemesriekstus.
8. Liek virsū trešo biskvītu, uzklājot pa starpām upeņu džemu,  ceturto biskvītu, kuru  pilnībā noklāj ar krēma “podziņām”.
8. Grezno pēc patikas, iespējām un sajūtām ar:  ogām, augļiem un citiem ēdamiem greznumiem.