Torte “Saldais grēks_2”






Sastāvdaļas (26 cm diametrs)
Šokolādes biskvītiem ar alu ( 1211 g brutto/820 g netto/ 730 g izmantot)
250 ml alus Guiness
250 g sviests
100 g kakao
280 g a/l kviešu milti
350 g cukurs
2 olas
100 ml kefīrs (3,2 %)
1 tējk. soda (5 g)
16 g vaniļas cukurs
200 g cukurs
200 g a/l kviešu milti
50 g kukurūzas ciete
90 g karamele (recepti sk.zemāk)
90 ml elļa
50 ml auksts ūdens
2 tējk. cepamais pulveris (8 g)
10 g vaniļas cukurs
1 tējk.kardamons
3 olu baltumi (130 g)
200 g cukurs
1 ēd.k g kartupeļu ciete (28 g)
100 g lazdu rieksti (grauzdēti)
60 g sviests
Mango – pasifloras džemam ( 851 g brutto /822 g netto svars / tortei izmanto ~ 500 g netto)
2 mango (netto svars 600 g)
3 marakujas ( netto svars 75 g )
70 g cukurs
70 g ūdens
20 g pektīns
Karameļu krēmam (~ 1200 g netto )
500 g krēms mascarpone
400 g vārīts iebiezinātais piens
200 g krēmsiers Philadelphia light
150 g sviests
20 g pūdercukurs
100 g saldais krējums 35%
10 g vaniļas cukurs
~ 150 g kafija
~ 15 g kļavu lapu sīrups (vai cits, bet nepārcentieties, jo torte pati ļoti salda)
Pagatavošana
Gatavo šokolādes biskvītus (https://pteat.ru/biskvit-na-pive-ginness/) 1280 netto
1. Katliņā liek gabaliņos sagrieztu sviestu ( 250 g) un 250 g alu “Guiness”.
2. Silda uz plīts degļa, kamēr sviests pilnībā izkūst. Pievieno 350 g cukuru, 10 g vaniļas cukuru un 100 g izsijāta kakao pulvera. Visu samaisa un uzvāra.
3. Atsevišķā traukā sajauc 2 olas un 100 ml kefīru. Pievieno savārīto alus “masu”. Visu sajauc.
4. Atsevišķā traukā sajauc sausās sastāvdaļas: izsijā 280 g miltus un 1 tējk. sodu.
5. Pie “slapjajām” sajauktajām sastāvdaļām pakāpeniski pievieno sausās sastāvdaļas. Visu sajauc un iegūst ne pārāk biezu mīklu.
6. Mīklu lej formā un liek pirms tam, līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep gatavus ~ 45 minūtes.
Gatavo karamelu biskvītus (https://www.youtube.com/watch?v=PFJgzPh5inw)
7. Olas atdala no baltumiem, pievieno sāls šķipsniņu un saputo stingrās putās.
8. Olu dzeltenumiem pievieno eļļu, ūdeni, cukuru, karameli, vanilīnu. Izsijā un pievieno miltus, kukurūzas cieti, cepamo pulveri, 1 tējkaroti kardamona.
9. Pakāpeniski pievieno sakultos olu baltumus. Visu rūpīgi sajauc iemaisot tos no apakšas uz augšu, neiemaisot gaisu.
10. Liek līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 40-45 minūtēm.
Gatavo bezē ripu
11. Olu baltumus puto pakāpeniski pievienojot cukuru stingrās, spīdīgās putās.
12. Pievieno sakapātus apgrauzdētus riekstus, iemaisa kartupeļu cieti.
13. Liek līdz 90 grādiem sakarsētā krāsnī un cep ~ 1 h 20 min (jāskatās pēc plīts). Izņem un noliek atdzist.
Gatavo sāļo karameli
14. Liek katliņā ar biezu dibenu cukuru un uz vidējas uguns kausē. Sākumā to nemaisa-tikai tad kad apakšā jau izkusis sīrupā, ar koka vai silikona lāpstiņu to maisa un palīdz pilnībā izkust.
15. Pievieno istabas temperatūras sviestu (dara to uzmanīgi, jo temperatūras atškiras un karamele putos) un tad pakāpeniski pievieno ļoooti KARSTU (bet neuzvāra) saldo krējumu. Izmaisa sekundes 30 un noliek atdzist.
Gatavo mango marakujas džemu
16. Nomizo, sagriež mazākos gabaliņos mango, pārgriež marakuju izņem mīkstumu un pievieno mango.
17. Liek abus augļus katliņā, pievieno cukuru, ūdeni un pektīnu. Visu savāra, atdzesē.
Gatavo karameļu krēmu (https://www.youtube.com/watch?v=3TLRqN7MwCg)
18. Mīkstu, atdzesētu līdz istabas temperatūras sviestu (150 g) liek traukā, pievieno iebiezināto vārīto pienu ar cukuru un saputo.
19. Pievieno Mascarpones krēmsieru (500 g) – un sākumā samaisa tos abus ar silikona konditorejas lāpstiņu, samīcot abas masas kopā. Pēc tam ar putotāju ar zemiem apgriezieniem visu samaisa. Neaizrauties ar putošanu! Puto minimāli, lai tikai abas masas sajaucas un ar to pietiek. Krēmu pilda konditorejas maisiņā un liek ledusskapī vismaz uz 4-5 h lai tas stabilizējas.
Gatavo balto krēmu tortes apsmērēšanai, virsmai un dekoriem
!!! Visiem produktiem jābūt aukstiem no ledusskapja.
20. Mascarpones sieru saputo ar pūdercukuru (20 g). Pievieno saldo krējumu un puto ~ 5 minūtes
21. Krēmu pilda konditorejas maisiņā un liek ledusskapī vismaz uz 4-5h, lai tas stabilizējas.
Gatavo torti
22. Uz stingras pamatnes (jo torte sanāk smaga: ~5 kg), uz kuras pasniegs torti liek pirmo (šokolādes) biskvītu, piesūcina ar saldu kafiju (50 g ) un gar malu ar konditorejas maisiņa palīdzību pa apli izspiež karameļu krēmu (300 g). Apkārt biskvītam apliek metāla konditorejas riņķi, bet pa iekšpusi liek acetāta plāksni. Pa vidu pilda sāļo karameli ( ~ 300 g).Izlīdzina.
23. Liek virsū otro (karameļu) biskvītu, bet pa virsu gar malu karameļu krēmu ( 300 g): pa vidu liek mango-pasifloras džemu (~ 500 g).
24. Liek virsū trešo bezē biskvītu pa virsu uzklāj un izlīdzina atlikušo karameli ( 300 g)
25. Liek virsū ceturto (šokolādes) biskvītu un tam gar malām ar konditorejas maisiņu izspiež atlikušo karameļu krēmu (350-400 g).
26. Liek virsū piekto (karameļu) biskvītu un piesūcina ar kafiju. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz nakti torti ledusskapī.
No rīta
27. Izņem torti, noņem metāla konditorejas riņķi un acetāta plāksni.
28. Ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež uz tortes un pavisam plānā izlīdzina balto Mascarpones krēmu un ieliek uz ~20 min.ledusskapī. (tas vajadzīgs, lai liekot otro-krēma kārtu, tam no tortes nepieķertos drupačas).
29. Izņem no ledusskapja torti un pārklāj to ar otru kārtu krēma. Dekorē kā nu jums sirds kāro.
Es dekorēju ar baltā krēma rozītēm un šokolādes taurentiņiem. Pa vidu baltās šokolādes groziņš pildīts ar mango-pasifloras džemu un Mascarpones krēmu.
Uzturvērtība visai porcijai ( 4334 g , bez dekoriem, tikai ar krēma rozītēm) OB = 230 g, OH = 1900 g, T = 884 g, Kcal = 16 346
Uzturvērtība 100 g
OB = 5,3 g
OH = 44 g
T = 20g
Kcal = 377
Sveicināti. Grēcīgās tortes sastāvdaļās minēti 90 grami karameles. Tā nopērkama gatava vai gatavojama?
Recepte šai sāļajai karamelei atrodama šajā pašā receptē- zemāk.