11. novembris – Lāčplēša diena, kad visā Latvijā tiek iedegtas sveces, pieminot un godinot Latvijas brīvības cīnītājus. Lāčplēša dienai piestāv arī Medus torte ar dzērvenēm!
Sastāvdaļas (16 cm diametrs)
Biskvītiem
4 olas
50 g mīksts svsiests
50 g medus
100 g dabīgais jogurts
80 g eritritols
80 g auzu klijas
80 g p/g kviešu milti
1 tējk. soda
Krēmam
200 g saldais krējums (35%)
400 g kulinārjas biezpiens “Baltais”
Vaniļa
Saldinātājs (vai medus, bet tas atcerieties, ka tas dos papildus kcal)
Dzērveņu džemam
250 g dzērvenes
200 g ūdens
Saldinātājs
Pagatavošana
Gatavojam biskvītus
1. Sajauc traukā sausās sastāvdaļas (miltus, auzu klijas, sodu).
2. Mīkstam sviestam pievieno  medu un sajauc. Pievieno arī jogurtu un nedaudz sakuļ.
3. Olām pievieno eritritolu un puto apmēram 4 minūtes, līdz masa palielinās apjomā. Savieno  sviesta – medus- jogurta masu ar  olu-eritritola masu.
4. 2 reizēs izsijājot pievieno miltus un uzmanīgi iemaisa masā.
5. Mīklu sadala 2 daļās (16 cm formās) un cep  175  grādos ~ 30 minūtes.
6. Biskvītus atdzesē, nogriež plānu “cepurīti” un pārgiež biskvītu 2 daļās.
“Cepurītes” salauza mazos gabaliņos un liek cepeškrāsnī, zemā temperatūrā un sakaltē ( ~ 30 min). Un sablendē smalki-tas būs “dekors” tortes sāniem.
Gatavo dzērveņu džemu
7. Dzērvenēm pievieno ūdeni un saldinātāju.
8. Visu savāra, sablendē, un atdzesē. Pilda konditorejas maisiņā.
Gatavo krēmu tortei
9. Saputo kulinārijas biezpienu “Baltais”, saldo krējumu un saldinātāju. Pilda konditorejas maisiņā.
Gatavo torti
10. Uz pamatnes, uz kuras liks torti, liek pirmo biskvītu. Apkārt tam apliek konditorejas gredzenu un pa iekšpusi acetāta plāksni – savelk ar biskvītu.
11. Uz biskvīta uzklāj krēma kārtu (~ 95-97 g).  Pa virsu krēmam uzklāj un izlīdzina ~ 95 g dzērveņu džemu.
12. Atkārto to visu ar pārējiem biskvītiem.
13. Uz nakti liek ledusskapī.
14. No rīta uzklāj krēmu sāniem, virsmai, visu izlīdzina. Sānu malas un arī virsmu aplipina/apkaisa ar samaltajām drupačām.
Pēc pirmreizējā plāna, doma man bija ar drupačām apbērt visu torti, bet pēdējā mirklī ienāca prātā no šokolādes pagatavot “medus šūnu” .
Uzturvērtība visai porcijai (bez šokolādes dekora, 1350 g) OB = 118 g, OH = 158 g, T = 131 g, Kcal = 2356
Uzturvērtība visai porcijai ar medus šūnas dekoru ( 1400 g) OB = 120 g, OH = 182 g, T = 158 g, Kcal = 2702
Uzturvērtība 100 g (ar šokolādes dekoru)
OB = 8,5 g
OH = 13 g
T = 11,3 g
Kcal = 193