Vēl viens gardums tapa ne sev, bet kādai jaukai dakterītei kā pateicība. Diemžēl, līdz ar to arī nav šķērsgriezuma bildes. Bet šī ir torte  “Šokolādes rapsodija ar upenēm” ( https://www.edunsporto.lv/?p=25482 ) kopija, tikai šoreiz ar dzērvenēm. Un domāju, ka noteikti bija  tikpat garda, kā ar upenēm. Jo ne jau velti izvēlējos tieši šo kūciņu cept.

Sastāvdaļas (diametrs 20 cm)
Biskvītiem  (1610 netto svars)
6 olas
40 g kakao
160 g milti ( man bija 60 g p/g kviešu milti + 50 g griķu milti +50 g zemesriekstu milti)
350 g dabīgais jogurts (es izmantoju 3% dabīgo jogurtu Farm)
10 g soda
Saldinātājs pēc vēlmes
Dzērveņu džemam (450 g netto)
400 g dzērvenes
15 g kukurūzas ciete
120 g ūdens
Saldinātājs pēc izvēles
Krēmam (izmantoju 1000 g)
400 g RED melnā šokolāde bez cukura
650 g kokosriekstu piens (18%)
Glazūrai
200 g piens
8 g želatīns
25 g sausais piens 1% (Gemoss)
25 g  kakao (11%)
Saldinātājs
Vanilīns
Saldinātājs pēc izvēles
Pagatavošana
Cepam biskvītus ( svars 470  g, nogriežot “cepurīti”)
1. Sajauc visas sausās sastāvdaļas.
2. Olām pievieno jogurtu, saldinātāju un sakuļ.
3. Sajauc abas masas, izmaisa un lej formā.
4. Liek cepeškrāsnī kas uzkarsēta līdz  170- 175 grādiem un cep ~ 45 minūtes. (cepšanas ilgums atkarīgs, cik liela  un dziļa ir jūsu forma. Ja forma mazāka, biskvīts būs biezāks, līdz ar to cepšanas laiks būs ilgāks. ) Biskvītam nogriež cepurīti un sadrupina gabaliņos. Liek gabaliņus uz plāts un kaltē ~ 1h 100-120 grādos. Sakaltētos gabaliņus samaļ/sablendē – ar tiem aplīmēs tortes sānu malas.
Gatavojam šokolādes krēmu
5. Kokosriekstu pienu lej katliņā un uzkarsē (neuzvārīt!).
6. Pievieno gabaliņos salauzītu šokolādi. Izmaisa līdz masa kļūst viendabīga. Vēl šķidro krēmu pārlej vai, nu, kādā traukā un nosedz ar pārtikas plēvi tā, lai tā skar krēma virsmu, vai uzreiz pārlej konditorejas maisiņā, atdzesē un liek ledusskapī. Tas ir obligāti, tikai tajā krēms paliks stingrs.
Liekam kopā torti
7. Uz pamatnes, uz kuras liks torti, liek pirmo biskvītu. Apkārt tam apliek konditorejas gredzenu un pa iekšpusi acetāta plāksni – savelk ar biskvītu.
8. Pa vidu biskvītam aplī liek 1/2 no upeņu džema (~150 g), apkārt izspiež šokolādes krēmu (~ 225 g) . Izlīdzina un liek virsū otru biskvītu. Atkārto tās pašas darbības.
9. Atliek malā ~ 200 g krēmu un ieliek to ledusskapī. Tas būs tortes sāniem.
10. Liek virsū pēdējo-trešo biskvītu un uzklāj plānu krēma kārtu. Tortes formu pārklāj ar pārtika plēvi (lai neapkalst krēms). Atlikušo krēmu liek ledusskapī.
Torti liek ledusskapī vismaz uz 5-6 h. Es atstāju uz nakti.
No rīta
Gatavo glazūru
11. Trauciņā lej 50 g pienu, kuram pievieno 8 g želatīnu un atstāj uzbriest.
12. Citā katliņā lej atlikušos 150 g piena un pievieno 25 g sauso pienu, samaisa, lai sausais piens nedaudz “izmirkst”.
13. Pievieno kakao, saldinātāju, vaniļu un maisot ar konditorejas slotiņu karsē un uzvāra, līdz masa nedaudz sabiezē.
14. Karstajā kakao masā iemaisa uzbriedušo želatīnu un maisa, līdz tas izšķīst un kakao glazūra paliek viendabīga. Noliek malā atdzist, bet pirms tam iesaku to izlaist caur sietiņu, lai glazūra būtu gluda bez kunkulīšiem. Un uzklāj uz glazūras trauka pārtikas plēvi tā, lai tā pieskartos siltajai masai (tā neveidosies plēvīte atdziestot). Glazūru gaida, kamēr tā atdzisīs līdz 30-32 grādiem, tad to uzlej uz tikko no ledusskapja izņemtas, aukstas tortes. Liek atpakaļ ledusskapī, lai glazūra sastingst.
15. Kad glazūra sastingusi, izņem torti, noņem konditorejas apli, acetāta plāksni.
16. Uzklāj krēmu uz tortes sāniem. Izlīdzina, kamēr malas  gludas. “Aplīmē” tortes sānus ar plata naža palīdzību ar samaltajām biskvīta drumstalām.
17. Dekorē pēc sirds patikas. Man likās ļoti eleganti uzlikt vienkārši dzērvenītes un izrotāt ar rozmarīnu, bez kaut kādiem papildus dekoriem.
Uzturvērtība visai porcijai (2000 g) OB = 106,5 g, OH = 340,3 g, T = 278,4 g, Kcal = 4197
Uzturvērtība 100 g
OB = 5,3 g
OH = 17 g
T = 14 g
Kcal = 210