Jau pirmā Advente, tādēļ man radās vēlme pagatavot kādu īpašu, gardu kūciņu.
Sastāvdaļas (16 cm diametrs)
Biskvītiem
3 olas
350 g ķirbis (svars svaigam, nomizotam)
30 g kakao
10 g maltas linsēklas
60 g zemesriekstu milti (pērku Maximā, ALVO)
50 g saldinātājs eritritols
6 g cepamais pulveris
7 g vaniļas cukurs
Sāls šķipsniņa
Bezē biskvītam
2 olu baltumi (80 g)
110 g cukurs
1 tējk. kartupeļu ciete
Sāls šķipsniņa
1 tējk.vaniļas cukurs
30 g grauzdēti/cepti lazdu rieksti
Krēmam
400 g krēmsiers Philadelphia light
400 g kulinārijas biezpiens “Baltais”
100 g saldais krējums (33%)
30 g pistāciju pasta ( https://shop.gemoss.lv/lv/blansetu-grauzdetu-zalo-pistaciju-pasta-200g-8424335260083)
Biskvīta piesūcināšanai
20 g kļavu lapu sīrups
10 g ūdens
Ķiršu džems (netto 385 g)
400 g saldēti ķirši
Saldinātājs
12 g kukurūzas ciete
Pagatavošana
Biskvītu gatavošana
1. Vispirms izautē ķirbi. Vai, nu, to izsautē uz plīts, vai izcep cepeškrāsnī, vai, nu dara kā es: sagriež gabaliņos un uz 6-10 min (atkarīgs no ķirbja mīkstuma) ieliek mikroviļņu krāsnī. Sablendē viendabīgā biezenī un noliek atdzist.
2. Traukā atsevišķi savieno visas sausās sastāvdaļas: miltus, linsēklas, kakao, cepamo pulveri. Sajauc un izsijā.
3. Olas saputo ar vaniļu, sāls šķipsniņu un eritritolu.Puto ~ 2 minūtes, līdz masa palielinās apjomā. Pievieno atdzisušo ķirbja biezeni – un vēlreiz nedaudz sakuļ.
4. Olu – ķirbja masai divos piegājienos pamazām uzmanīgi pievieno sausās sastāvdaļas. Mīklu izmaisa un lej mīklu formā. Liek cepeškrāsnī 175 grādos un cep ~ 40-45 minūtes. Jāskatās, lai iedurot koka irbulīti-tas no iznāk sauss, lai nav pielipusi mīkla pie tā.
5. Biskvītu gatavu atdzesē un pārgriež uz pusēm.
Bezē biskvīta cepšana
6. Olu baltumiem pievieno škipsniņu sāls, un kuļ, līdz masa kļūst bieza.
7. Turpina kulšanu un pamazām pievieno cukuru līdz olu baltums ir kļuvis stingrs un viss cukurs ir izkusis.
8. Masai pievieno kartupeļu cieti un sadrupinātos riekstus. Visu izmaisa.
9. Bezē masu liek uz cepamā papīra uz kura uzzīmēts riņķis (16 cm) vai metāla riņķī ( kā es), izlīdzina un liek līdz 100 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 1 h. (skatieties pēc savas plīts-lai nepiedeg!) Kad gatavs, nedaudz paver krāsns durtiņas un ļauj tam pilnībā atdzist.
Ķiršu džema gatavošana
10. Liek ogas katliņā, pievieno saldinātāju un uz lēnas uguns tos savāra. Pa vidu ķiršus vēl saspaida.
11. 12 g kukurūzas cietei pievieno 2 ēd.k ūdens un pievieno ķiršiem. Maisot uzvāra, lai sabiezē. Atdzesē.
Pistāciju krēma gatavošana
12. Traukā saputo 100 g saldo krējumu.
13. Pievieno Philadelphia krēmsieru, kulinārijas biezpienu, vaniļas cukuru, saldinātāju, pistāciju pastu un visu sakuļ viendabīgā krēmā.
14. 200 g atliek malā (dekorēšanai)
15. Pārējo krēmu pilda konditorejas maisiņā.
Gatavo torti
16. Liek  uz pamatnes, kur veidos torti, pirmo pārgriezto  šokolādes biskvītu, piesūcina to ar sīrupu. Apkārt biskvītam apliek metāla konditorejas riņķi, bet pa iekšpusi liek acetāta plāksni. Malas sastiprina ar saspraudēm.
17. Biskvītam gar ārmalu izspiež krēmu ( 130 g) pa vidu krēma liek 1/2 no  ķiršu džema (~ 190 g).
18. Pa virsu liek bezē biskvītu. Piespiež. Tam pa virsu izspiež ~ 200 g krēmu, izlīdzina.
19. Pa virsu krēmam, viducī ( ~ 1-1,5 cm attālumā no malām),  liek atlikušo ķiršu džemu, malas aizpilda ar krēmu. Atlikušo krēmu liek ledusskapī: tas bus tortes sāniemun virsmai.
20. Virsū liek otru šoko biskvītu, piesūcina to ar sīrupūdeni. Uzklāj pārtika plēvi un liek uz nakti ledusskapī.
No rīta
21. Izņem torti, noņem malas un apsmērē torti ar atlikušo krēmu.
22. Dekorē pēc patikšanas: es dekorēju ar pistāciju – ķiršu krēma(atsevišķi savāriju ķiršus ar cieti)  rozītēm un baltās šokolādes  (35 g) mežģīni. Pārkaisīju ar pistācijām.
Uzturvērtība visai porcijai ( 2005 g) OB = 161,5  g, OH = 283,1 g, T = 184,7 g, Kcal = 3495
Uzturvērtība 100 g
OB = 8,6 g
OH = 15,1 g
T = 9,8 g
Kcal = 187