Jau labu laiku domāju, ka gribētu pagatavot tik populārās  tortes “Sarkanais samts” veselīgo versiju. Un te ir īsts iemesls šādai kūciņai. Mūsu mīļajai Latvijai dzimšanas diena! Lai top!
Sastāvdaļas (diametrs 16 cm)
Biskvītiem
3 olas
200 g milti ( man bija: 50 g kukurūzas milti, 50 g griķu milti, 100 g p/g kviešu milti)
350 g kefīrs 0,5%
1 tējk, soda
2 tējk.cepamais pulveris
Saldinātājs
Vaniļa
Sarkanā krāsviela (no Gemoss: https://www.gemoss.lv/shop/lv/konditorejas-izejvielas/krasvielas/pulverveida-krasas/sarkana-ella-skistosa-pulverveida-krasviela-e124-20g-chocolate-ws-p-215)
Krēmam un pildījumam
1 kg kulinārijas biezpiens ” Baltais”
250 g svaigais siers Ricotta (11%)
Vaniļas cukurs/ vai vanilīns
Saldinātājs pēc izvēles
Pildījumam
Dzērveņu džems
400 g lielogu dzērvenes
100 g ūdens
20 g kukurūzas ciete
50 g ūdens
Saldinātājs
Piena krēms ar kokosriekstu skaidiņām
200 g piens (2%)
1 ola
15 g kokosriekstu skaidiņas
10 g kukurūzas ciete
Saldinātājs
Biskvītu piesūcināšanai: ~ 50 g no atlikušajām dzērveņu mizām savārīts “morss/sīrups”
Pagatavošana
Pirms tortes gatavošanas kulinārijas biezpienu “Baltais” iepriekšējā vakarā ieliek dubultā marlē un sietā. Uzliek slogu un atstāj vismaz  uz 8-10 h (man tās bija 12h) un ļauj notecēt liekajam šķidrumam. Šādi krēms tortei būs stabilāks un neatūdeņosies.
Biskvīti
1.  Olām atdala olu baltumus.
2. Kefīram pievieno 1 tējk. sodu, samaisa un noliek 15 minūtes malā.
3. Olu dzeltenumiem pievieno kefīru ar sodu, saldinātāju un izsijātus visus miltus, kuriem pievienots cepamais pulveris.  Visu sajauc.
4. Saputo olu baltumus un 2-3 piegājienos iemaisa tos mīklā. Dara to uzmanīgi, masu maisot tikai uz vienu pusi.
5 Mīklu liek formās (man tās ir vienādas silikona veidnes 16 cm diametrā) un cep 180 grādos 15 minūtes. Pārbauda gatavību ar sausu kociņu.
Dzērveņu džems
6. Liek katliņā dzērvenes, pievieno ūdeni un saldinātāju. Uzvāra un pavāra minūtes 3-5.
7. Uzvārītās dzērvenes liek sietiņā un izspiež tās caur to. Paliek netto svars ~ 250 g.
8. Pievieno dzērvenēm saldinātāju,  50 g ūdeni un 15  g kukurūzas cieti, maisot uzvāra. Atdzesē. Noliek malā 100 g dzērveņu džema (tas būs dekoram, krēma rozītēm)
Piena kokosriekstu krēms
9. Katliņā liek pienu, pievieno olu, cieti, vaniļu, saldinātāju un kokosriekstu skaidiņas. Visu uzvāra, Atdzesē.
Krēmam
10. Iepriekš sagatavotajam, no šķidruma notecinātājam biezpienam pievieno svaigo sieru Ricotta  (neputo parāk ilgi, jo Ricotta,  var atsuloties!), saldinātāju, vaniļu.
Krēmu ( ~400 g ) liek konditorejas maisiņā,kuram nogriež galiņu ~ 1 cm platumā.
Gatavo torti
11. Uz stingras pamatnes, liek pirmo biskvītu, piesūcina ar saldo sīrupa ūdeni (~ 15-20 g ). Apkārt biskvītam apliek metāla konditorejas riņķi, bet pa iekšpusi liek acetāta plāksni.
12.  Biskvītam gar malām diezgan biezā kārtā ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu (200 g). Pa vidu krēmam liek dzērveņu džemu (~ 190-200 g).
13. Liek virsū otru biskvītu: piesūcina to ar sīrupa ūdeni un gar biskvīta ārmalu ar konditorejas maisiņsa palīdzību izspiež  krēmu (200 g). Pa vidu krēmam liek piena-kokosu krēmu.
14. Liek virsū trešo biskvītu, piesūcina biskvītu un pārklāj ar pārtikas plēvi. Liek torti uz nakti ledusskapī(bet var arī to pabeigt tajā pašā dienā).
No rīta
15. Izņem torti un ar krēmu pārklāj un izlīdzina tortes  sānus un virsmu ar krēmu. Malā atliek ~ 250 g krēma dekorēšanai ( rozītēm). Liek torti atpakaļ ledusskapī.
Veido tortes dekoru “mežģīnes”
16. Sagatavo acetāta lentu (vai cepamo papīru) izmēros: 57 x 10 cm.
17.  Izkausē 50 g baltās šokolādes (es balto šokolādi kausēju mikroviļņu krāsnī ar impulsiem 3 x 20 sekundēm – pēc katrām 20 sekundēm kārtīgi izmaisot). Kad tā izkususi, pievieno sarkano krāsas pulveri. Kārtīgi izmaisa, lai izšķīst visi smalkie graudiņi. ( bet var šokolādi kausēt  lēnām, karsta ūdens peldē).
18. Šokolādi lej konditorejas maisiņā, nogriež mazu galiņu (~ 2 mm), caur kuru uz acetāta plāksnes zīmē mežģīni. Brīvā stilā. Atstāj uz ~ 10 minūtēm, lai tā nedaudz sastingst.
19. Izņem torti un apliek acetāta plāksni apkārt tortei – uzmanīgi piespiežot pie tortes sāniem. Liek to atkal uz ~ 10 -15 minūtēm ledusskapī.
20. Izņem, noņem acetāta lentu un dekorē ar balti/sarkanā krēma rozītēm. Vai pēc saviem ieskatiem.
Uzturvērtība visai porcijai ( 2080 g) OB = 208 g, OH = 262 g, T = 105 g, Kcal = 2952
Uzturvērtība 100 g
OB  = 10 g
OH = 12,5 g
T = 5 g
Kcal = 142