Augļi  mūsu uzturā IF

Augļiem ir ļoti svarīga loma mūsu ēdienkartē. Augļi bija vieni no vecākajiem cilvēcei zināmajiem pārtikas avotiem. To sastāvā ir visi nepieciešamie vitamīni, minerālvielas un fermenti, kuriem ir svarīga loma normālas vielmaiņas uzturēšanai un pareizas organisma funkcionēšana nodrošināšanai.

Svaigiem augļiem, augļu sulām un žāvētiem augļiem jākļūst par mūsu ikdienas uztura svarīgu sastāvdaļu. Augļi kalpos kā lielisks deserts, jo mūsu organisms tos ļoti viegli pārstrādā. Vēl augļi ir lielisks dabīgo antioksidantu avots, kuri aizsargā organismu no šūnu bojāšanās un ir samērā efektīvs līdzeklis cīņā ar dažādām slimībām.

Bez tam, augļiem piemīt lieliskas priekšrocības, kā, piemēram, asins attīrīšana un vielmaiņas procesu paātrināšana organismā. Augļiem bagāta diēta palīdzēs Jums saglabāt labu veselību, kā arī ievērojami uzlabot ādas stāvokli. Tāpēc noteikti iekļaujiet savā ikdienas uzturā augļus.

– Augļu sastāvā ir apmēram 90-95% ūdens, kas palīdz mūsu ķermenim atbrīvoties no toksīniem un izvadīt no organisma nevajadzīgas vielas. Tādējādi, augļi veicina veselības un ādas stāvokļa uzlabošanos.

Tomēr, lai arī cik mums apkārt nesludināti, cik veselīgi ir augļi, tiem ir arī sava tumšā, ēnas puse… Un tātad- augļu lielākā problēma ir tajos esošā fruktoze – vienkāršs cukurs, kas teorētiski ir saldākais no cukuriem, bet atšķirībā no glikozes, asinīs uzsūcas lēnāk un nedod smadzenēm “signālu” par sāta sajūtu. Tā kā fruktoze ir cukurs, kuras izmantošanai netiek iesaistīts insulīns, tas tiešā ceļā nonāk aknās. Ja cilvēks ir mazkustīgs un uzturā lieto daudz augļus, viss, kas netiek iztērēts, veido tauku rezerves. Augļu cukurs, kurš nav nodedzināts ar fiziskajām aktivitātēm, veido lieko tauku slāni – īpaši vēdera un gurnu rajonā. Tāpēc, viedoklis, ka augļus var ēst neierobežotā daudzumā, manuprāt, ir pavisam aplams.kirsi

Sportistiem, kuri ikdienā veic intensīvus treniņus vai piedalās sacensībās, no augļiem nebūtu jābaidās, tomēr pārāk “aizrauties” arī nevajadzētu. Uzskatu, ka fiziski aktīviem cilvēkiem ar 300-350g augļu dienā ir pilnībā pietiekami. Mazkustīga dzīvesveida piekritējiem 200-250g. Un vēlams tos sadalīt vairākās ēdienreizēs. No populārākajiem augļiem, visvairāk cukura atrodami gatavos banānos, vīnogās, ābolos, plūmēs, ķiršos, aprokozēs, persikos, bumbieros, arbūzos, melonēs, ananasos, mandarīnos un apelsīnos.

Labā ziņa ir tā, ka augļos ir daudz pektīnvielu un antioksidantu, kas veicina kaitīgu vielu izvadi no organisma, šķiedrvielas, kas veicina gremošanu, minerālvielas, kurām ir ļoti liela nozīme organisma dzīvības procesos, kā arī dažādu vitamīnu. Esmu nonākusi pie secinājuma, ja brīdī, kad jūtaties apslimis, maksimāli ir jāizvairās no cietās barības uzņemšanas, aizstājot to ar augļu un dārzeņu sulām, jo tajās ir daudz C vitamīna un antioksidantu un citu vērtīgu vielu, kas palīdz ātrāk atjaunot zaudēto veselību.

Ļoti svarīgi ir zināt, kad ēst augļus, jo kombinācijā ar citiem pārtikas produktiem, augļi nopietni kaitē gremošanas trakta darbam – aizkavē citu produktu sagremošanu un vienlaikus zaudē savas lietderīgās īpašības. Tāpēc vislielākā kļūda augļus ēst tūlīt pēc maltītes. Uzēdot augļus kā saldo ēdienu pēc pusdienām vai vakariņām, tiek veicināts rūgšanas process, kā rezultātā notiek gāzu veidošanās, kavēta vielmaiņa un veidojas pat alkohols. Tāpēc augļus vēlams ēst starp ēdienreizēm vai 2-3 h pēc pēdējās maltītes. Un, protams, nevis 3-4 ābolus, bet vienu. Par ļoti labu opciju tiek uzskatīts citrons un greipfrūts, jo šie augļi satur vismazāk cukuru un veido organismā sārmainu vidi. Es ik dienas apēdu vismaz 1 citronu, kā arī pievienoju tā sulu zaļajiem salātiem un dzeramajam ūdenim.

Kā jau paši redzat, arī dievišķajiem augļiem ir savi plusi un mīnusi, kuri atkal mums ir jāizvērtē un jāpielāgo savam dzīvesveidam!