pludmale2Klāt pludmales sezona un daudzus no mums nodarbina viens būtisks jautājums: sagatavoties pludmales sezonai, lai nekautrējoties uzvilktu peldkostīmu un izietu pludmalē. Sportistiem-fitnesa/bodibildinga pārstāvjiem tas ir tikpat aktuāli, jo jākāpj uz skatuves un jārāda, ko tad, nu pa ziemu esi sastrādājis? Tā ir tautas žargonā saucamā ” suška-žāvēšanās” (ķermeņa tauku % samazināšana). Tas šobrīd notiek arī ar mani.Par to kā tas man notiek var lasīt sadaļā “Mans fitness”.   Bet arī jūs vēl variet paspēt.

 

Kad jūs uzsāciet nodarboties ar sportu: vienalga kāda veida nodarbības tās būtu: grupu nodarbības vai spēka nodarbības trenažieru zālē, jūs pirmkārt, iesākumā audzējiet muskuļu masu. Vienlaicīgi audzēt muskuļu masu un dedzināt taukus diemžēl, praktiski nav iespējams, jo mūsu organismā virsroku tomēr ņem anabolisms.

Ideāli rezultāti

Bet, kad jau vajadzīgā muskuļu masa ir sasniegta, jāsāk domāt par tauku dedzināšanu. Process, kura rezultātā samazinot ogļhidrātus tiek efektīvi dedzināti tauki. Respektīvi, tā rezultātā jāpalielinās „sausajai” muskuļu masai un jāparādās muskuļu reljefam.

Sportisti, kuri profesionāli nodarbojas ar bodibildingu/fitnesu un, ne pirmo gadu apmeklē trenažieru zāli, gadu parasti sadala divās daļās: 1-ajā periodā viņi strādā pie muskuļu masas palielināšanas, 2-o atstāj muskuļu reljefa veidošanai (žāvēšanās periods).

Atteikšanās no ogļhidrātiem

Lieta tāda, ka pats ātrākais un vieglākais enerģijas gūšanas veids mums vienmēr ir bijuši ogļhidrāti (turpmāk – OH).  Ogļhidrāti viegli uzsūcas, organisms tos pārstrādā glikozē (kas cirkulē mūsu asinsritē) un glikoigēnā. (īpaša enerģijas rezerve, kas uzkrājas mūsu aknās un nedaudz muskuļos). Rodoties ogļhidrātu pārpalikumam, aknas vairs nespēj sevī uzņemt tik daudz glikoigēna un,  tad šī uzņemtā liekā glikoze mūsos vienkārši nogulsnējās kā tauki….2014-02-09_strawberry_spinach_salad

Pirmā doma, kas nāk prātā šo izlasot – „ uzsēsties” uz bezogļhidrātu diētas (vai kā vēl to sauc –ketona diētas), lai tiktu vaļā no taukiem un ieraudzītu savu muskuļu reljefu. Tomēr, tas nebūs pareizākais ceļš ceļā uz skaistu, tonizētu, reljefu ķermeni. Ir jau pierādīts, ka šādas diētas ļoti kaitē mūsu organismam.

Ja ir OH deficīts, kas nozīmē glikozes deficītu, mūsu organisms sāks izmantot glikoigēna rezerves. Kad iztukšotas glikoigēna rezerves, sākas tauku šķelšana. Tauku šķelšanās process organismā ir ļoti sarežģīts un enerģiju patērējošs.

Bet glikozes trūkuma dēļ, šis process bremzējas, jo paliek ketogēnās vielas (nesašķeltie atlikumi). Iestājas ketoacidoze, asinis kļūst skābas, turklāt, ketonvielas sāk saindēt organismu. Lai no tā izvairītos, ēdienkartē laikus jāiekļauj nedaudz OH, lai to saņemtā ātrā enerģija likvidētu ketonvielas un intoksikāciju.

Bet, turpinot atteikties no OH, ketoacidoze var novest pie spēcīgas saindēšanās un pat komas (tādas saindēšanās piemērs, ir diabētiskā koma, kas rodas tieši pie insulīna pārdozēšanas). Lūk, kādēļ bezogļhidrātu diētas vienlaicīgi ir ļoti efektīvas, bet tomēr, tajā pašā laikā ļoti bīstamas veselībai. Tātad tās, izmantot drīkst tikai stingrā ārstu – dietologu uzraudzībā.

Uzturs

Lai „nožāvētu” savu ķermeni un tajā pašā laikā tam nekaitētu nepieciešama pareiza pieeja un sabalansēta diēta.veselgi-salti-2

Pirmkārt, nepieciešams sekot līdzi olbaltumvielu (turpmāk- OB), OH un tauku uzņemšanai. Lai samazinātu tauku % ķermenī vīriešiem uz 1 kg masas būtu nepieciešams uzņemt ~1,5 – 2,5 gr OB, ~1,5-2,5 gr OH un ~1 gr tauku.

Lai sieviete mazinātu tauku % ķermenī viņai nepieciešams uzņemt ~1-2gr OB, bet OH samazināt līdz ~1-2gr, kurus uzņemt vēlams dienas pirmajā pusē kopā ar putrām un dārzeņiem. Tauki paliek 0,6-0,8 gr. Par jūsu uztura pamatu jākļūst viegli sagremojamām OB. OH pakāpeniski jāsamazina. Bet to nedrīkst darīt strauji-jādara tas pakāpeniski.

Protams, ķermeņa „ žāvēšanas” procesā nedrīkstam aizmirst par vingrinājumiem-priekšroku dodot spēka treniņiem, jo jums taču nepieciešams saglabāt muskuļu masu un veidot reljefu. Tauki degs sastādot un ievērojot pareizi sastādītu ēdienkarti.

Lūk, daži ieteikumi šajā „ ķermeņa reljefa veidošanas procesā”

1. Brokastot nepieciešams katru rītu. No tā atkarīga jūsu vielmaiņas darbība.

2. Atstājiet arī taukus savā ēdienkartē. Labo tauku (zivis, rieksti, olas) trūkums – tieši otrādi  jums tikai kaitēs: pasliktinās jūsu ādas un matu stāvokli, pasliktināsies jūsu pašsajūta.

3. „Diētas” laikā būs jāatsakās no jebkuriem saldumiem un miltu izstrādājumiem. No ēdienkartes tiek izslēgti: majonēze, desas, kūpinājumi, treknie sieri, konservi, čipsi, cepumi, ketčups, utml.

4. Ļoti būtiski ir atcerēties, ka nedrīkst ēst daudz uz nakti. Ja vakarā moka bads, izdzeriet vājpiena kefīra, paniņu glāzi vai apēdiet 100 gr biezpiena.

5. Ēdiet bieži un nelielām porcijām. Sekojiet līdzi, lai pārtraukums starp ēdienreizēm nebūtu lielāks par 4-5h, jo tas draud ar pārēšanas pēc tam.

6. Esiet uzmanīgi ar alkoholu – tas, pirmkārt, satur daudz kcal, kuras nerada sāta sajūtu, bet otrkārt, vairo apetīti.

7. Sekojiet līdzi, lai pietiekamā daudzumā būtu uzņemts ūdens. Vismaz 8 glāzes dienā.

8. Uzņemot OH raugieties, lai tie būtu kompleksie vai šķiedrvielas saturošie no dārzeņiem.

9. Jums daudz jākustas, jāsporto-lai tiktu patērēts vairāk enerģijas (kcal) nekā jūs uzņemiet.

Ēdienkarte

Izvēlamies tikai pareizos produktus

Sievietēm ēdienkarte varētu būt šāda:

Pamatuzturs

  • vistas, tītara baltā gaļa bez ādas – sautēta, grilēta, vārīta;
  • olu baltumi;
  • netreknas baltās zivis – tāpat vārītas, sautētas, grilētas;
  • vārīts kalmārs, garneles;
  • teļa gaļa

OH saturoši produkti

  • brokoļi, kabači, lapu salāti, zaļumi, gurķi, sparģeļi un citi mazkaloriju dārzeņi (izslēdzam kartupeļus, burkānus, bietes un citus sakņaugus);
  • griķu, auzu pārslas – gatavotas ūdenī;
  • pilngraudu makaroni;
  • labos taukus saturoši produkti:
  • zivis, olas, olīveļļa, avokado, rieksti;
  • piena produkti: tikai vājpiena, ar zemu tauku saturu un arī nelielos daudzumos;
  • dzērieni: ūdens, zāļu tējas.

Kontrindikācijas

  • Diabētiķiem;
  • Kuņģa slimniekiem;
  • Grūtniecēm un barojošām māmiņām;
  • Aknu, nieru un vairogdziedzeru slimniekiem;
  • Cilvēkiem ar samazinātu svaru.

Veiksmi visiem šajā peldsezonā!:)